Hemanjiom

Halk arasında damar beni diye bilinir.

  1. Bebeklik dönemindeki hemangiomlar, en sık görülen çocukluk çağı tümörleridir. Yenidoğanlarda yaklaşık %1-2 oranında görülür, prematüre bebeklerimizde  ise daha sık görülmektedir.         

                  Hemanjiomları 3 evrede değerlendirmek doğru olacaktır. Yaşamın ilk birkaç haftasında büyümenin ve belirginleşmenin ön planda olduğu evre , bu evre genellikle 4-6 ayda tamamlanır, ama bazen hemanjiom büyük ve derin yerleşimli ise 1 yıl kadar sürebilmektedir.  Daha sonra büyümenin durduğu bir plato evresi görülür. Bunu takiben lezyonun gerilemeye başladığı  evre başlar.  küçülme evresi büyümenin olduğu evreye göre daha yavaştır ve hastaların %60’ında 4 yaşında, %76’sında 7 yaşında tamamlanır.

                 Çoğu hemanjiom  gerilediğinde herhangi bir sekel bırakmazken, yağlı bir kitle şeklinde kalabilirler. Hava yolunda tıkanıklık yapma ihtimali olanlar ve göz çevresine yerleşen lezyonlara çoğu zaman erken müdahale yapmak gerekli olabilirken, çoğunlukla baş ve boyun bölgesinde özellikle yüz, kulak ve burun gibi bölgelere yerleşmiş hem görüntü olarak problem olaçağı için hem de ülser, kanama ve enfeksiyon gibi durumlara yol açma potansiyellerinden dolayı tedavi edilmeleri gerekebilir.

               Hemangiomun medikal tedavisinde, steroidler, interferon ve vinkristin eskiden beri kullanılaN ilaçlardır. Ancak, bunların çok sayıda ciddi yan etki oluşturabildikleri için kullanımları kısıtlıdır. Bir nonselektif beta bloker ajan olan propranolol ise ilk kez 2008 yılında Leaute-Lebeze tarafından obstrüktif kardiyomiyopatili bir hastada kullanılmaktayken, hastanın nazal hemanjiomunun küçüldüğünün tesadüfen fark edilmesinden sonra, yapılmış birçok çalışmada 6 aydan küçük bebeklerde bile güvenle kullanılabileceği belirtilmiştir. Ancak propranolol akciğerde bazı olumsuz etkileri, kalp atımında yavaşlama, tansiyonda düşme , kan şekerinde düşüklük, kalp performansında azalma ve erken kalp yetmezliği gibi ciddi yan etkilere neden olabiliceği unutulmamalıdır. Bu nedenle hastaların hem ilaç kullanımı öncesi hemde ilaç kullanımı sırasında bir yakından takip edilmeleri gereklidir.

                 Bu hastalarımızın takibinde fotoğraflama, mezro ile ölçme, kan tahlilleri, kan şeker, EKG gibi bir çok yöntemle takip ediyoruz. hastaya ilaç başlamadan önce çocuk klardiyolojiden fikir alıyoruz. hangi ilacın kullanımlası gerektiğini muaynesine, yaşına, ayına göre karar veriyoruz. Tarama yaparak iç organlarda hemanjiom vamı diye radyoloji uzmanımızla beraber bakıyoruz.